Από πού πρωτοδιαβάζουμε φέτος;

Όπως θα έχει γίνει αντιληπτό από όλους, φέτος τα συγγράμματα που έχουμε προμηθευτεί έχουν λιγοστέψει καθώς σε κάποια μαθήματα είτε δεν μοιράζονται καθόλου είτε καλύπτουν μόνο ένα μέρος της ύλης. Στη λίστα αυτών των μαθημάτων βρίσκονται σημειώσεις από τα χορδωτά, ο δεύτερος τόμος της βιοχημείας, σημειώσεις από τη φυσιολογία φυτών, οι βιοτεχνολογικές εφαρμογές μικροοργανισμών, βιοτεχνολογία φυτών και ζώων, το χερσαίο και όλοι οι εργαστηριακοί οδηγοί και  η λίστα την επόμενη χρονιά αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο.

Αυτό που συμβαίνει στη σχολή μας δεν είναι μοναδικό και μεμονωμένο.

Η ίδια κατάσταση υπάρχει σε κάθε σχολή και αποτελεί εφαρμογή ενός μικρού τμήματος του νέου νόμου πλαίσιο που αρχίζει να διαμορφώνει μια πραγματικότητα όπου θα τρέχεις πίσω από καθηγητές και συμφοιτητές να προμηθευτείς σημειώσεις, να στραβώνεσαι μπροστά στον υπολογιστή, να πληρώνεις για φωτοτυπίες επί φωτοτυπιών ή να πληρώνεις τα βιβλία. Και κάπως έτσι δρομολογείται η ακόμη πιο έντονη εντατικοποίηση των σπουδών.

Το επόμενο βήμα της περικοπής των συγγραμμάτων είναι η έλευση των ebooks (ηλεκτρονικό βιβλίο) που παρουσιάζεται παραπλανητικά ως λύση και πρόοδος. Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι ή βγάζεις τα μάτια σου στην οθόνη, ή πληρώνεις πάλι για εκτυπώσεις ή τελικά αγοράζει το βιβλίο (βλέπε και πνευματικά δικαιώματα).

Συμπέρασμα; Σταδιακή μετακύλιση του κόστους σπουδών από το κράτος στον κάθε φοιτητή ξεχωριστά.

Αναζητώντας συλλογικές λύσεις καλούμε την Δευτέρα 30-4  στις 6 στη νομική στη συνέλευση για τα βιβλία για να εξελίξουμε αυτές τις σκέψεις και να αποφασίσουμε κοινές δράσεις με φοιτητές από άλλες σχολές και την Πέμπτη στις 3 στο Φυσικό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει αυτή η συνέλευση

 Αυτόνομο σχήμα Βιολογικού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *