Δεν τσιμπάμε στα τυράκια σας…

Η λέσχη του απθ πέρασε φέτος στην ιδιωτική εταιρεία επισιτισμού Αμβροσία catering Α.Ε.

 Και τι σημαίνει αυτό;

     Δεν πέσαμε από τα σύννεφα με αυτήν την εξέλιξη, καθώς οι ανακοινώσεις της πρυτανείας για     ελλιπή χρηματοδότηση και η ποιότητα του φαγητού, που είχε μια φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια, προκαθόριζαν το μέλλον της λέσχης.

Έτσι, λοιπόν,  κάποιος ιδιώτης, που προφανώς νοιάζεται για το συμφέρον της εταιρείας του, αποφασίζει για το ποιος θα τρώει καθώς και για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού. Αυτός απολαμβάνει επίσης και το υπερκέρδος από την διαχείριση των εγκαταστάσεων της λέσχης αλλά και από την εκμετάλλευση των εργαζόμενων της, δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιεί τόσο τον εξοπλισμό όσο και αυτούς για να μαγειρεύει για τις παραγγελίες της εταιρείας εκτός πανεπιστημίου. Ας σημειωθεί εδώ ότι για τους εργαζόμενους της λέσχης τα πράγματα χειροτερεύουν, καθώς συνεχίζουν να εργάζονται σε συνθήκες επισφάλειας και εργοδοτικής τρομοκρατίας και έχοντας πλέον υπογράψει την εθνική συλλογική σύμβαση. Και σε περίπτωση που θέλεις να πιστεύεις πως ο ιδιώτης αυτός νοιάζεται για σένα, θυμήσου μόνο πως τόσο καιρό η λέσχη ήταν κλειστή γιατί οι δυο ιδιώτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό διεκδικούσαν την μερίδα του λέοντος από το φιλέτο της λέσχης.

Και για μένα που είμαι φοιτητής τι αλλάζει; Θα πληρώνω;

Τζάμπα τρώει μόνο όποιος έχει κάρτα σίτισης και πληρεί τις προϋποθέσεις του νόμου-πλαίσιο, δηλαδή δεν κάνει δεύτερη σχολή, δεν είναι μεταπτυχιακός και δεν έχει ξεπεράσει το ν+2.Να σημειωθεί εδώ ότι το απθ έχει περίπου 72.000 φοιτητές και για φέτος θα εκδοθούν μόνο 5.464 κάρτες σίτισης. Οι υπόλοιποι για να φάνε στην λέσχη θα πρέπει να πληρώνουν το αντίτιμο των -προς το παρόν- 2 ευρώ. Και όλα αυτά μέχρι τον Γενάρη που λήγει η πρώτη σύμβαση με την εταιρεία. Από το 2014 δεν θα εκπλαγούμε αν οι όροι για την σίτισή μας αλλάξουν.

Ναι αλλά στη λέσχη τρώγανε και άνεργοι, μετανάστες, εξωπανεπιστημιακοί. Τουλάχιστον τώρα θα είναι μόνο για φοιτητές τί έχεις να πεις γι’ αυτό;

Και μέχρι τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων σιτίζονταν στη λέσχη ήταν φοιτητές. Οι «εξωπανεπιστημιακοί» με κανένα τρόπο δεν στερούσαν την μερίδα φαγητού του φοιτητή, ούτε ευθύνονται για την υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του. Σε μια περίοδο που οι μειώσεις μισθών, συντάξεων καθώς και οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, που οι οικογένειες πετιούνται στο δρόμο γιατί δεν έχουν να πληρώσουν χαράτσια και ρεύματα, που η εκμετάλλευση των από τα κάτω εντείνεται με κάθε μέσο, το να είναι ανοιχτή σε όλους η λέσχη του απθ είναι για μας αυτονόητο. Αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως κομμάτι των εκμεταλλευόμενων και θα απαιτήσουμε το δικαίωμα στην δωρεά σίτιση στη λέσχη όλων όσων των έχουν ανάγκη.

 Επιλέγουμε να σπάμε τους αποκλεισμούς στην πράξη, να μπλοκάρουμε τον έλεγχο του πάσο, να μην διαπραγματευτούμε καμία ανάγκη μας.

 Η λέσχη θα είναι ανοιχτή σε όποιον την έχει ανάγκη

Θα  τρώμε όλοι και θα τρώμε τζάμπα

 αυτόνομο σχήμα φαρμακευτικής

αυτόνομο σχήμα βιολογικού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *