ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΚΑΝΕΝΑ

Μετά από ένα χρόνο απουσίας και αποχής από τα φοιτητικά πολιτικά δρώμενα οι φοιτητικές παρατάξεις είναι πάλι εδώ έτοιμες να ζητήσουν την ψήφο σου ενόψει των φοιτητικών εκλογών. Θα σου ζητήσουν λοιπόν να στηρίξεις την παράταξη- τον φοιτητή που είναι ‘’ικανότερος’’ από σένα να σε αντιπροσωπεύσει και να λάβει αυτός τις αποφάσεις που θα καθορίσουν την καθημερινότητα σου στο χώρο που σπουδάζεις. Και όντως θα σε αντιπροσωπεύει αφού το Δ.Σ. χρησιμοποιείται από παρατάξεις ως μέσο παράκαμψης των γενικών συνελέυσεων, χρησιμοποιωντας ουσιαστικά την τυπική πλειοψηφία εδρών για να ληφθούν αποφάσεις και να περαστούν ψηφίσματα σχετικά με το σύλλογο, εν αγνοία του.

Τί σημαίνει πραγματικά όμως αυτή η ψήφος; Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τη στιγμή που καταφέυγει κάποιος/α στην τουαλέτα για να αποβάλλει το περιττό του ‘’βάρος”. Παρά την “ποιητική” διάθεση του συγκεκριμένου παραδείγματος,  ο/η ψηφοφόρος με τον ίδιο τρόπο απομονώνεται πίσω από το παραβάν και αποποιείται των πολιτικών του/της ευθυνών. Η ψήφος αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την αδράνεια και την επανάπαυση του ατόμου ότι κάποιος/α θα ασχοληθεί με τα προβλήματά του. Οι εκλογικές αυτές αυταπάτες συντηρούν την αδιαφορία του κόσμου για τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα και την αποστροφή του προς τις συλλογικές διαδικασίες.

Αυτό που εμείς αντιπροτείνουμε είναι η συνειδητή αποχή από τις εκλογές, όχι για να γυρίσουμε πίσω στα σπίτια και τα προβλήματά μας αλλά για να δημιουργήσουμε νέες δομές και να αναδομήσουμε ήδη υπάρχουσες υπό το πρίσμα της συνδιαμόρφωσης. Τέτοιες είναι για παράδειγμα, η γενική συνέλευση μέσα στην οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές/τριες να συζητήσουν, να ανταλλάξουν πολιτικές -και όχι μόνο- απόψεις, να έρθουν σε τριβή μεταξύ τους να συνδιαμορφώσουν και τελικά να λάβουν τις αποφάσεις. Για μας οι αποφάσεις παίρνονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες, αυτοοργανωμένες και με αντιιεραρχικές λογικές και μακριά από κομματικούς και θεσμικούς φορείς.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ- ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

αυτόνομο σχήμα στο βιολογικό

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *