ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ…

          Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της Β.Α Χαλκιδικής  έχουν ξεκινήσει    έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Έναν αγώνα που όσο περνάει ο καιρός κλιμακώνεται, ενώ η τοπική κοινωνία έχει πολλές φορές ”τιμωρηθεί” για αυτή της τη στάση. Είτε παρακρατικά (ξυλοδαρμοί κατοίκων, έλεγχοι από κουκουλοφόρους ρουφιάνους της εταιρείας, κατάληψη του όρους Κάκκαβος από την εταιρεία και απαγόρευση εισόδου) είτε με κρατικές, ”νόμιμες” μεθοδεύσεις (συλλήψεις, εισβολή Ε.Κ.Α.Μ σε σπίτια, βασανισμοί κατοίκων από τους μπάτσους).

 Γιατί όμως οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία των μεταλλείων;

Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τις οικολογικές επιπτώσεις σίγουρα εθελοτυφλεί ή είναι βαλτός, όπως οι παράγοντες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε, που έχει αναλάβει το έργο. Η Χαλκιδική θα αποτελέσει ένα περιβαλλοντικό πείραμα. Για πρώτη φορά στην Χαλκιδική θα χρησιμοποιηθεί μέθοδος ανοιχτής εξόρυξης δημιουργώντας αρχικά ένα κρατήρα με διάμετρο 700μ. Η επιφανειακή εξόρυξη επηρεάζει την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, κάνοντας την περιοχή ακατάλληλη για ζωή. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να ισοπεδωθούν 4000 στρέμματα αρχέγονου δάσους. Επίσης, όλα τα υδάτινα ρεύματα της περιοχής θα χρησιμοποιηθούν για να ξεπλυθούν τα απόβλητα των μεταλλείων, κάνοντας και το νερό ακατάλληλο και ξεβράζοντας τα απόβλητα αυτά στη θάλασσα (αυτό γινόταν και από άλλες εταιρείες). Για την επεξεργασία του χρυσού, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το εξαιρετικά τοξικό κυάνιο, για πρώτη φορά. Και όλα αυτά για τα 0,8 γραμμάρια χρυσού/τόνο χώματος που είναι η περιεκτικότητα στην περιοχή! Τα παραπάνω αποτελούν κάποια από τα πολλά επιχειρήματα ως προς το γιατί τα μεταλλεία θα φέρουν το θάνατο, τόσο στην περιοχή όσο και στους ανθρώπους που κατοικούν. Δε θέλουμε να σκεφτόμαστε τις καταστροφικές επιπτώσεις ενός ατυχήματος σε όλη τη βόρεια ελλάδα.

            Τα τελευταία χρόνια, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ακούμε συνεχώς ότι «η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη» και ότι «τα μεταλλεία στη Χαλκιδική αποτελούν κομμάτι αυτής».

 Τι σημαίνει όμως αυτή η περιβόητη ανάπτυξη;

  Σίγουρα, δε σημαίνει ανάπτυξη της κοινωνίας και της ζωής μας, ούτε θα επιστρέψουμε σε μία καλύτερη, προ κρίσης, εποχή. Το κεφάλαιο χρειάζεται να ξαναγίνει κερδοφόρο, να βγει από το αδιέξοδο των τελευταίων ετών. Η ανάπτυξη, λοιπόν, του κεφαλαίου σημαίνει ότι κάποιοι θα κερδίζουν υπέρογκα ποσά σε βάρος των υπολοίπων. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται τα κοινωνικά κεκτημένα να υποτιμηθούν ακόμη περισσότερο (πχ. μειώσεις μισθών) καθώς και να ενταθεί περαιτέρω η εκμετάλλευση των ζωών μας. Δεν είναι τυχαίο που στο όνομα της ίδιας ‘‘ανάπτυξης’’ οι προηγούμενες εταιρείες χρυσού στην Χαλκιδική άφησαν πίσω τους εκατομμύρια ευρώ χρέη και ένα τοπίο ρημαγμένο και μολυσμένο, παρά την αρχική τους αντίθετη δέσμευση.

            Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε, θυγατρική της Eldorado Gold, εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, δημιουργήθηκε το 2004 και 2 μέρες αργότερα, της ”χαρίστηκε” (χωρίς διαγωνισμό) από το δημόσιο η έκταση για μεταλλευτική  δραστηριότητα μόλις για 11εκατομμύρια ευρώ (ενώ η πραγματική αξία της περιοχής και των μεταλλευμάτων αγγίζει τα 16τρις ευρώ). Ενώ η καναδική TVX που μόλις είχε αποχωρήσει είχε αφήσει χρέος 17εκ. ευρώ στους εργαζομένους . Σύμφωνα με το μεταλλευτικό κώδικα που θεσπίστηκε επί χούντας και ισχύει μέχρι σήμερα (!) το ελληνικό δημόσιο δε θα έχει κέρδος, καθώς ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται. Είναι φανερό, ότι τα κέρδη που θα αποφέρει αυτή η ‘’επένδυση’’ στα ξένα και ντόπια αφεντικά είναι τεράστια, και δε μας κάνει εντύπωση που το ελληνικό κράτος με νομικά πραξικοπήματα ανοίγει το δρόμο για να συνεχίσουν οι πολυεθνικές το καταστροφικό τους σκάνδαλο στην περιοχή.

            Η εταιρεία, χρησιμοποιώντας την τακτική «διαίρει και βασίλευε», έχει  καταφέρει να διχάσει την τοπική κοινωνία. Έχοντας τάξει σε ντόπιους θέσεις εργασίας και έχοντας προσλάβει κάποιους από αυτούς, τους έχει στρέψει εναντίον της τοπικής κοινωνίας και υπέρ  του έργου. Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτή την τακτική χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες εταιρείες.  Χρησιμοποιούσαν ανθρώπους να δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες, αφήνοντάς τους απλήρωτους για μήνες. Οι άνθρωποι αυτοί, επέλεξαν τον ατομικό δρόμο, πατώντας πάνω στο κοινωνικόσυμφέρον του τόπου και των συμπολιτών τους, καταλήγοντας να παριστάνουν τους μπράβους της εταιρείας εναντίον όσων αντιδρούν. Ήδη κάποιοι από αυτούς έχουν παραιτηθεί συνειδητοποιώντας το βρώμικο παιχνίδι που παίζεται….

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής μπροστά στην καταστροφή του τόπου και των ζωών τους επέλεξαν να αγωνιστούν ενάντια στα μεταλλεία. Μια στιγμή αγώνα αποτέλεσε και ο εμπρησμός του εργοταξίου στις 17/2. Το γεγονός αυτό όχι μόνο ανάγκασε τον κάθε θεσμικό ή μη φορέα να πάρει θέση, βγάζοντας τον αγώνα στο προσκήνιο, αλλά και κατάφερε να σταματήσουν τα έργα. Υπό την απειλή της Eldorado Gold να αποσυρθεί από την επένδυση, το κράτος χρησιμοποίησε το δόγμα «νόμος και τάξη» για να ευχαριστήσει τον “νταβατζή” του. Το ρόλο αναλαμβάνει η αντιτρομοκρατική(!) υπό το φόβο ακύρωσης του έργου. Τα σκηνικά λίγο-πολύ γνωστά. Προσαγωγές, συλλήψεις, δακρυγόνα μέσα σε σπίτια και σχολεία και έφοδος των Ε.Κ.Α.Μ τα χαράματα με τη σύλληψη 2 κατοίκων. Με συνοπτικές διαδικασίες και νομικές αυθαιρεσίες οι κάτοικοι προφυλακίζονται. Το μήνυμα είναι σαφές: “Όποιος αντισταθεί στην ανάπτυξη του κεφαλαίου και την ένταση της εκμετάλλευσης θα γευτεί την καταστολή.”

Η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική είναι φυσικά ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα όπως μπορεί να αντιληφτεί  σωστά κάποιος (όχι απαραίτητα βιολόγος) χωρίς να πιστεύουμε ότι αν δεν υπήρχε αυτό  όλα τα υπόλοιπα  θα ήταν αποδεκτά. Άλλωστε το βρώμικο χρήμα που θα κερδηθεί στα ορυχεία φτάνει  να δηλητηριάσει άλλα τόσα στρέμματα γης. Μέσα σε μια γενική προσπάθεια ανάκαμψης του κεφαλαίου ξεπηδούν  σκάνδαλα για λίστες ονομάτων, σφραγίσματα κατειλημμένων κοινωνικών χώρων, δολοφονίες μεταναστών και ‘’αυτοχειρίες’’ ντόπιων. Μέσα σε μια αποπροσανατολισμένη κοινωνία που εκκολάπτει μέρα με τη μέρα περισσότερο τη φασιστική δυσωδία και καταστρέφει την ίδια της τη γη στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης εμείς επιλέγουμε να ανασάνουμε και να συναντηθούμε σε έναν άλλο δρόμο. Τον δρόμο εκείνο που δείχνουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής με την καθημερινή τους αντίσταση! Την αδιαμεσολάβητη εναντίωση στο σάπιο εκείνο σύστημα που διαλύει ζωές και καταπιέζει τις ανάγκες μας!

 Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων μας.

 Ας  βλέπαμε συχνότερα καμένα τμήματα και απομεινάρια μνημείων της ανάπτυξης που αποκαλύπτει  το πραγματικό της πρόσωπο.       

 

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής

Άμεση απελευθέρωση των 2 κατοίκων της Χαλκιδικής για τον εμπρησμό του εργοταξίου

Αγώνας για τη γη και την ελευθερία!

 

Αυτόνομο σχήμα βιολογικού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *