κοίνο πλαίσιο Δεκέμβρης 2012

Τα σκουπίδια δεν χωράνε πλέον κάτω από το χαλί. Από 20/9 οι 650 εργαζόμενοι του Α.Π.Θ. που υπόκεινται σε εργολαβικό καθεστώς απεργούν και έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου εδώ και 74 μέρες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους (καθώς είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες), και την κατάργηση του εργολαβικού καθεστώτος στο Α.Π.Θ. Ήδη έχουν απολυθεί 52 εργαζόμενοι της τεχνικής υπηρεσίας και ακόμα 316 εργαζόμενοι στον καθαρισμό. Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους για άμεση πρόσληψη τους από το πανεπιστήμιο, θα βρεθούν στο δρόμο.

Θεωρούμε τον αγώνα δίκαιο και αναγκαίο πάνω από όλα, γιατί σε αυτόν βλέπουμε τους εαυτούς μας σαν μελλοντικούς εργαζόμενους-ανέργους εκμεταλλευόμενους σύμφωνα με τα γούστα του κάθε εργοδότη. Αφού λοιπόν η υποβάθμιση των ζωών μας είναι κοινή συνεπώς κοινός είναι κι ο αγώνας μας. Η αντίστοιχη επίθεση τόσο στους φοιτητές όσο και στο δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου είναι οι περικοπές των συγγραμμάτων, της δωρεάν σίτισης και στέγασης και γενικότερα η αύξηση του κόστους φοίτησης.

Όπου δεν φτάνει το γκλοπ του μπάτσου φτάνει το ψέμα του πρύτανη και του δημοσιογράφου. Μεγάλη είναι η καταστολή που έχει δειχθεί ο συγκεκριμένος αγώνας. Επέμβαση μπάτσων μετά την πορεία στις 17/11 και σύλληψη 16 φοιτητών που περιφρουρούσαν την πρυτανεία. Δεύτερη εισβολή της αστυνομίας τα χαράματα της 30/11 και σύλληψη 11 απεργών εργαζομένων. Ανάμεσα σε αυτές τις επιθέσεις, εισαγγελικές παρεμβάσεις, λασπολογία από πρυτάνεις, καθηγητές και Μ.Μ.Ε περί μειοψηφίας και τραμπούκων κουκουλοφόρων που δέρνουν ανήμπορους φοιτητές καθώς και άλλα ψέματα όσον αφορά την απεργία. Ενδεικτική είναι και η χρησιμοποίηση συνεργείων καθαρισμού της εργολαβίας ISS, η οποία δραστηριοποιείται και στο ΑΠΘ στην μεγάλη εκστρατεία καθαρισμού εκ μέρους Μυλόπουλου, καθηγητών, φοιτητών και ”εθελοντών” του δήμου! Άκρως υποκριτική είναι η στάση της πρυτανείας όπου από τη μία καλεί την αστυνομία να επέμβει και να καταστείλει την απεργία μέσα στο άσυλο και από την άλλη δείχνει την “αλληλεγγύη” της στους συλληφθέντες.

Το άσυλο είναι οι αγώνες μας. Για μας δεν είναι μια απλή ιδέα. Είναι ένα πολιτικό κεκτημένο που γεννήθηκε μέσα από διαρκείς αγώνες σε μια περίοδο πολιτικών αναταραχών και εξεγέρσεων. Σ’ έναν χώρο που επιδιώκουμε να γεννιούνται κοινωνικοί αγώνες ενάντια στην απάθεια και στην τρομοκρατία που θέλουν να μας επιβάλλουν. Το άσυλο τώρα όσο ποτέ είναι επίκαιρο και αναγκαίο. Τώρα που λόγω αυτού εξελίσσεται εδώ και 2 μήνες ο σημαντικός και δίκαιος αγώνας των εργολαβικών εργαζομένων του ΑΠΘ. Τώρα που κάθε φωνή αντίστασης καταστέλλεται βίαια. Δεν θα μας φιμώσουν ούτε στιγμή. Για μας έμπρακτη υπεράσπιση του ασύλου είναι οι αγώνες μέσα σε αυτό και σαν αυτούς θα το υπερασπιστούμε. Για αυτό το λόγο προτάσσουμε τη μαζική συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες και στις διαδικασίες αυτών.

Τα τελευταία χρόνια η μεθοδευμένη επίθεση της αστικής τάξης στα δικαιώματα και τους λαϊκούς αγώνες συνεχίζεται με οξυμένα πλέον χαρακτηριστικά.. Εξυπηρετώντας την πολιτική του κεφαλαίου και των αγορών, η τρικομματική κυβέρνηση ακολουθεί τον καταστροφικό δρόμο των μνημονίων. Έναν δρόμο που αποτύπωσε 1,2 εκατ. άνεργους στους καταλόγους, με το ποσοστό των εργαζομένων με ελαστική εργασία να αυξάνεται θεαματικά δημιουργώντας μια γενιά εργαζομένων κάτω από το όριο της φτώχειας και το ποσοστό της ανεργίας στην νεολαία να φτάνει το 55% . Χωρίς δισταγμό η κυβέρνηση ψηφίζει μνημόνιο 3 και προϋπολογισμό, προχωρώντας σε νέο μπαράζ μέτρων λιτότητας και καταδικάζοντας την κοινωνία σταδιακά στον επιβιωτισμό και την εξοντωτική εξαθλίωση. Η ¨διάσωση¨ που ευαγγελίζονταν τόσο καιρό έχει γίνει ξεκάθαρο πως δε θα έρθει με τη στήριξη των τραπεζών ενώ οι οικονομικές αντιθέσεις στη κοινωνία είναι πιο οξυμένες από ποτέ. Κυβέρνηση και ΕΕ με την βοήθεια των καθεστωτικών ΜΜΕ, τώρα, προσπαθούν να μας περάσουν αυτήν την επίθεση σαν κάτι το αναγκαίο. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι φυσιολογικό να ζεις είτε με μισθούς πείνας είτε στην

ανεργία προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους οι μεγαλοτραπεζίτες και οι πολυεθνικές. Ότι είναι φυσιολογικό να σου δίνουν πτυχίο και να τρέχεις στο εξωτερικό μπας και βρεις δουλειά ή ότι είναι φυσιολογικό να πετσοκόβονται φοιτητικές παροχές και να κάνεις εξεταστικές 2 εβδομάδων.

Όλα αυτά έρχονται αντιμέτωπα με τα συμφέροντά μας ως φοιτητές και ως μελλοντικοί εργαζόμενοι. Στο πλάι των εργαζόμενων η νεολαία, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Η νεολαία που χτυπιέται πιο βάρβαρα με αυτά τα μέτρα και αυτή τη πολιτική πρέπει να αντιδράσει. Να ανατρέψει το μέλλον της ανεργίας, της επισφάλειας, της μετανάστευσης και της κατάργησης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Όπως την 6η Δεκέμβρη του 2008, η κρατική δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου έδωσε αφορμή σε μια γενιά να συνειδητοποιήσει και να εκφράσει την οργή της απέναντι στο αδιέξοδο μέλλον που έβλεπε. Ένα αδιέξοδο που σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερο και κάνει την ανάγκη για αντίσταση πιο επιτακτική από ποτέ. Ας αποτελέσει εκείνη η μέρα εφαλτήριο αγώνων όλου του πληττόμενου λαου, κόντρα στις πολιτικές επιλογές που υποθηκεύουν το παρόν μας και καταστρέφουν το μέλλον μας.

Απέναντι στην υποτίμηση των ζωών μας, την κρατική και παρακρατική καταστολή, συλλογικοποιούμε τους αγώνες μας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε καταπιεσμένο κομμάτι της κοινωνίας!

Διεκδικούμε:

* Νίκη στο δίκαιο αγώνα των εργολαβικών, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, έξω το εργολαβικό καθεστώς από το ΑΠΘ και από παντού

* Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ανατροπή του Νόμου-εκτρώματος, έξω τα Συμβούλια Ιδρύματος, καμία περικοπή των φοιτητικών παροχών

Αποφασίζουμε!

* Κατάληψη της σχολής Πέμπτη 6/12 και συμμετοχή στην πρωινή πορεία στις 11 στην Καμάρα

* Συμμετοχή και στήριξη στον αγώνα των εργολαβικών-απεργών του Α.Π.Θ

* Αλληλεγγύη στους 16 φοιτητές-συλληφθέντες της 17/11. Δίκη στις 19/2

* Μαζική παράσταση στον πρόεδρο της σχολής για διεκδίκηση εξεταστικής 4 εβδομάδων

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *